top of page
Inici

10/01 - 05/02

HOMENATGE A JOAN SALVAT PAPASSEIT (1894-1924)

Col·lectiva FotoTorroella

L'any 2024 es van acomplir cent anys de la mort de Joan Salvat-Papasseit. Foto Torroella vol aportar-hi el seu granet de sorra per reinvindicar el poeta que consideren oblidat amb una exposició que reuneix una tretena de fotografies fetes dels seus associats en què es revisa l'obra i la trajectòria de Papasseit.

 

FotoTorroella

És una associació que neix a la tardor de l’any 1999 amb la necessitat d’agrupar a tots aquells afeccionats de la fotografia que estaven dispersos per la comarca del Baix Empordà. El seu objectiu és promocionar i potenciar amb diverses activitats, com ara cursos de formació, col·laboracions amb altres activitats, etc. Destaquen les exposicions permanents de fotografia al Museu de la Mediterrània, les convocatòries de beques per a l'edició d'un llibre de fotografia i el festival Mirades, per mostrar treballs fotogràfics en indrets de Torroella de Montgrí i poblacions del Baix Empordà.

 

https://fototorroella.cat/

07/02 a 05/02

RENASCENCE

Rocío Bueno

Col·laboració amb Biennal Olot Fotografia

Renascence és una cerca, un descobriment i un diàleg al voltant de la figura de la poeta Edna St. Vincent Millay i el que va representar. Una de les dones més influents de la poesia del segle XX, portaveu de la seva generació per a la igualtat de gènere, representant de la “Nova Dona” dels anys 20 i primera dona a guanyar el premi Pulitzer de Poesia, però que com moltes dones de la seva època, amb el pas del temps va passar a un segon pla.

Renascence és un viatge d'anada i tornada per portar al present un referent femení oblidat. Un viatge de ressonància i identificació en què la poeta fa de mirall. M'hi busco com una dona creativa, lliure i forta, però també sensible i vulnerable. Amb les intervencions a les fotografies d'arxiu pretenc dialogar amb les imatges i donar-los un nou significat, inspirant-me en la natura i en els cabells vermells de la poeta, símbol i guia del projecte. Les intervencions em serveixen per connectar amb la seva memòria i portar-la al present, traçar un pont entre ahir i avui, amb la naturalesa com a teló de fons, com una cosa permanent que ens transcendeix; així com a través de la interacció amb dones actuals.

Amb aquest treball vull actualitzar la història d'Edna St Vincent Millay perquè torni a brillar i serveixi d'exemple. És una invitació a explorar ficcions habitables que ens inspirin camins propis. El relat es construeix en un espai imaginat, on realitat, ficció, passat i present, es barregen en un diàleg entre dues veus i dos mons que es van entrellaçant. La infància, la relació amb la mare, la creació artística, la vida lliure i la bohèmia, la independència, l'amor sense gènere, la parella, l'ésser o no ser mare, el cos, el dolor, la natura i la mort, són els temes de fons.

Rocío Bueno

Creadora visual i economista amb seu a Madrid. Com a fotògrafa realitza treballs personals i imparteixo tallers de fotografia i llenguatge visual per a nens, adolescents i adults en centres educatius i culturals.

La seva primera matèria és la fotografia. Una eina de comunicació per establir diàlegs oberts d'anada i tornada. Li fascina la naturalesa anacrònica i polisèmica de la imatge. L'interessa la hibridació i expandir la fotografia, posant-la en relació amb altres arts visuals, com ara el dibuix, l'escultura, la pintura, el collage o la poesia. Interroga les imatges per travessar la seva superfície i els límits del marc i connectar amb el que no es mostra, el que està latent. Aborda temes relacionats amb els seus processos de gènere com a dona: maternitat; pors; condicionants; ràbia; enllaços i herència. La memòria és molt present en els seus treballs, l'interessa el seu caràcter fràgil i fragmentari, així com la seva relació amb allò cultural i amb el propi mitjà fotogràfic. Li fascina el que no és visible, allò a penes perceptible. Tracta de construir a partir del fragment.

www.rociobueno.com

21/03 - 14/05

ALLÍ MIS PEQUEÑOS OJOS

Guillermo Franco

GuillermoFranco.jpg

Guillermo Franco

Va estudiar Ciencias de la Comunicación a la Universidad Nacional de Córdoba (Argentina) i Fotografia a la Escuela de Artes Aplicadas Lino Enea Spilimbergo, i a la  Filial Córdoba de la Escuela Argentina de Fotografía. Des de 2000 és programador cinematogràfic del Cineclub Municipal Hugo del Carril, i redactor/editor de les Revistas MetrópolisDime que me amas, Cineclub! Va impartir -des de 2006 i fins al 2020- el Taller de Cine para Adultos “El cine que no vemos y nos debemos” a l?Aula Universitaria (Programa para Adultos Mayores) de la Universidad Blas Pascal. Entre el 2'12 i el 20220 va coordinar el cicle Cine y Fotografía en el CEF (Centro de Estudios Fotográficos). El 2021 va inaugurar GF / Galería Fotográfica (Córdoba, Argentina), on el 2023 va presentar el llibre Allí mis pequeños ojos, de l'editorial Viento de Fondo.

@gfgaleriafotografica

Instantànies de la vida quotidiana, perpetuades per l'ull del fotògraf.

El que és real -inaprehensible- es revela ficció. El que és invisible -essencial- s'aprecia gràcies a la imaginació. El que és nimi, banal, superflu... tot això cobra vàlua quan hi ha sorpresa. Preses directes. Espontànies. Vívides. Una col·lecció d'estampes en blanc i negre, que pinten un temps i un espai.

L'observador deixa la seva mirada a l'autor. El fet de deambular, si és atent, es cobra imatges belles, memorioses, memorables; d'aquelles que encapsulen gràcia, ironia, sensibilitat i tendresa. Per descomptat: l'ara es fa sempre. I sí -digui's així-, l'efímer fa a l'etern.

bottom of page