RECORDIS
Tornar a passar pel cor


La idea de crear una instal·lació fotogràfica en lloc d’una exposició ve derivada de la necessitat d’expressar-me d’aquesta manera, entenent les imatges i els objectes que les acompanyaran com una obra única. La intenció és experimentar amb materials i suports que ajudin a emfatitzar el concepte de l'obra.

Per poder realitzar-la he comptat amb la col·laboració del director artístic Karolis Budreckas, que aportarà la seva interpretació de les meves fotografies i del concepte de la instal·lació.

 

RECORDIS és un terme llatí que vol dir “tornar a passar pel cor”. Recordar és viure.En aquesta exposició la fotografia i l'escenari que l'acompanya funcionen com a activadors de records, dels meus records.
 

Però els nostres records són aleatoris? Podem fabricar-los? Andy Warhol utilitzava un perfum diferent cada tres mesos i no el tornava a fer servir més. Això va fer que al cap del temps creés un museu d'aromes o de records. Ell deia: “tornaré a la primavera del 92”, olorava aquest perfum i immediatament se li venien de cop tots els records d'aquesta època.
 

El director de l'Institut de Recerca de la Felicitat de Copenhaguen, Meik Wiking, ens parla de com viatjar en el temps a través del record. L’art de crear records és un llibre amb consells i exercicis que permeten al lector, a més de recordar moments significatius a la vida, també 'fabricar-ne' de nous per emmagatzemar al cervell. Per crear aquests moments feliços, proposa com a exercicis, per exemple, anar una vegada a l'any a un lloc on no s'hagi anat mai; crear desencadenants de records únics, és a dir, experimentar amb els cinc sentits per associar-los a aquest instant, parar atenció als detalls. La idea és com si tinguéssim un banc de records, és a dir, tenim uns ingressos que retirem quan ens sentim tristos o sols i podem viatjar en el temps per recuperar aquests moments feliços en què ens sentíem en connexió amb la gent.
 

Quan disparo la càmera per capturar una imatge de família, la majoria de les vegades la meva intenció és fabricar records, però no per mi, sinó per les persones que estic fotografiant, que no són conscients de l’instant que estan vivint, que no es repetirà.

Recordis_BelenAtienza_1.jpg
Recordis_BelenAtienza_2.jpg
Recordis_BelenAtienza_3.jpg