ESPURNA VIVA. TRES MIRADES AL CORREFOC.
IVAN FONT, SERGI MIR I XEVI VIGUÉ,

A cura d’Alba Font.

 

 

“S'apaguen els llums del carrer. Enmig de la foscor, s'encén un punt de llum intens. Una llum que iniciarà en uns instants, moments plens d'energia, força i vida. Que comenci l’espectacle!”

Sergi Mir

 

 

 Ivan Font, Sergi Mir i Xevi Vigué gaudeixen dels correfocs tant o fins i tot més a través de la lent de les seves càmeres. Aquesta exposició és un recull de les fotografies que els tres autors han fet al llarg de més de deu anys. La força visual de les imatges ens captiva i alhora ens transporta a la festa a través del seu punt de vista particular. Uns documents que no només ens proporcionen gaudi estètic, sinó que també esdevenen un molt bon instrument per a la memòria històrica de la cultura del nostre territori.

 

A partir de la selecció de divuit fotografies, Alba Font ha creat una narrativa per tal de tractar, en la mateixa exposició, tres temes que s'ha considerat rellevants amb relació al correfoc. El primer punt és la dissolució de la frontera entre performadors i públic, un dels distintius del correfoc.

 

Els participants de la festa són tant la colla de diables i bestiari com també la gent, tots per igual. Tanmateix, cal afegir-hi també un nou personatge molt important, el fotògraf que retrata tot l’espectacle.

 

El segon punt: l'emoció. Posar-se a ballar sota el foc, i compartir la joia amb la resta de persones provoca una forta sensació d'alliberament emocional. Al fons de l'exposició s'ha habilitat una petita sala on a partir de la dimensió de les imatges, el so (col·laboració del batucaire Joan Ayats) i el tractament lumínic es vol apropar al visitant a l'emoció viscuda en aquesta festa.

 

El tercer i últim tema abordat és el foc —en aquest cas centrant-nos en el foc pirotècnic— i els sentiments trobats que ens provoca aquest. Per una banda, el foc ens sedueix i ens atrapa. Per l'altra, però, li tenim respecte o fins i tot temença. Tanmateix, és en aquesta dualitat on recau l'emoció del correfoc.

Els fotògrafs Ivan Font, Sergi Mir i Xevi Vigué es dediquen des de fa més de deu anys a la fotografia. Cada fotògraf ha tingut un aprenentatge diferent i s'ha enfocat en diferents àmbits, però els tres coincideixen en l'afició de fotografiar correfocs per explicar la història de la cultura del foc.

4-©Sergi_Mir.jpg
4-©Xevi_Vigue.jpg
4-©Ivan_Font.jpg